University of Akron’s Hower House | Akron, Ohio

March 18, 2015
Residential Case Study

Letting “Safer” Sunlight Into A Historic Home

SITUATION

Hower House is a 19th-century Victorian mansion which became a museum under the care of The University of Akron. The building is a historical treasure not only because of its architecture, but also because of its original furnishings and décor. About 30 years ago, caretakers noticed that some interior finishes were beginning to show signs of fading. They promptly installed one of the few safeguards available at that time: deeply tinted, pull-down film shades on many of the windows. For the next three decades, the home’s interior was darkened by those shades. “We had to protect the collection from fading; we have some interesting and valuable antiques that can’t be exposed to sunlight,” said Museum Director, Sylvia Johnson.
 

SOLUTION

Administrators of the home turned to a local Vista dealer in Cleveland. Their goal was to find a window film that would help protect furnishings from fading caused by UV rays, yet still allow sunlight through the home’s 191 antique windowpanes. EnerLogic® 70 Low-E film shields up to 99% of the harmful UV rays that contribute to fading. It was selected for its extraordinary optical clarity, high degree of visible light transmission, and low emissivity for increased energy efficiency.

RESULTS

Despite the irregular surface of the 140 year old panes, the film bonded to the glass and opened up the view to the outside. EnerLogic film actually made the old single-pane windows perform like double-pane glass, so the house may see as much as an 80% increase in the insulating performance of the glass. Ms. Johnson observes that “the most noticeable thing is how much brighter the house is; the difference was immediate and dramatic. People have commented on that repeatedly: it just changes how you feel inside the house…and as you’re approaching the house, it’s much more inviting. We have an architect on the board, and she’s just thrilled with it.”

 

Download a PDF of this case study.